icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Ouwehands Dierenpark Rhenen

Pandasia

Pandasia is het reuzenpandaverblijf van Ouwehands Dierenpark. De komst van de panda’s is een gift van China als teken van de bijzondere band met Nederland. Het is een eer om panda’s te krijgen. Er zijn maar enkele landen die Nederland voorgingen. Op 12 april 2017 zijn Xing Ya en Wu Wen gearriveerd.

Opdrachtgever
Ouwehands Dierenpark Rhenen
Architect
SO_LO architectuur

Het gebouw

Pandasia is in traditioneel Chinese stijl gebouwd en bestaat uit twee bouwdelen die door een houten brug met elkaar worden verbonden. Er zijn diverse Chinese elementen, ornamenten en accessoires aangebracht. Deze elementen vind je terug op het dak van het reuzenpandaverblijf, aan de zijgevel en op de daken van beide poorten. Elk element heeft een eigen betekenis.

De dak- en gevelconstructies zijn in China op traditionele wijze gemaakt en hebben een bijpassende authentieke kleurstelling. De gevels zijn voorzien van ronde elementen waarop Chinese voorstellingen staan afgebeeld. Het dak wordt bekleed met dakpannen die op traditionele wijze, handmatig in China zijn gemaakt. De vorm, constructie, verhoudingen, materiaal en de kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel. Het project heeft tevens een eigen pagode. Hierin wordt de Chinese detaillering, kleurstelling, materiaalgebruik en symboliek zorgvuldig toegepast.

Het pandaverblijf

Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatisch leefgebied, dat onderdak biedt aan verschillende Aziatische diersoorten. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is gereserveerd voor het reuzenpandaverblijf.

Het reuzenpandaverblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje. Daarnaast zijn er meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek. Een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een ‘pandashop’ maakten ook onderdeel uit van het project.

Beste pandaverblijf ter wereld

Donderdag 8 februari 2018 werd tijdens de Giant Panda Global Awards het reuzenpandaverblijf uitgeroepen tot het mooiste pandaverblijf ter wereld. 
Pandasia won met ruime meerderheid van de stemmen. Wereldwijd waren in totaal tien pandaverblijven genomineerd voor de onderscheiding.

Contactpersoon
P.G.M. Bekhuis (Paul)
Directeur
pbekhuis@volkerwessels.com