icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 25 mei 2018

Het Gelders Huis wint de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar!

Het Gelders Huis won vrijdag 18 mei de 13e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar, de architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor 'het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving'.

Iconisch gebouw

De jury, onder voorzitterschap van Louise Vet (directeur Nederlandse Instituut voor Ecologie van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen, NIOO-KNAW), noemt Het Gelders Huis ‘niet alleen een stimulerende omgeving, het is ook een iconisch gebouw dat bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad en – de naam zegt het – een thuisbasis en plek van samenkomst biedt aan de bevolking.’ Lees HIER meer over de 13e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar.

Architectonisch en functioneel geheel

Het Gelders Huis is de nieuwe naam voor het gerenoveerde Huis der Provincie, een Gesamtkunstwerk uit de wederopbouwperiode en rijksmonument, dat uitgebreid is met een moderne kantoorvleugel. In het – deels openbare – complex zetelt het provinciebestuur en werken 1200 provincieambtenaren. Het gebouw moest het opnemen tegen acht andere genomineerden: concertzaal Musis Sacrum in Arnhem, het bezoekerspaviljoen Park Vijversburg in Tytjerk, het Stadsarchief in Delft, paviljoen Circl op de Amsterdamse Zuidas, de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, het Multifunctioneel Centrum Doelum in Renkum, Superlofts Blok Y in Utrecht en het sociale woningbouwcomplex Space-S in Eindhoven.

iDNova

Het in 2017 in gebruik genomen Gelders Huis is uitgevoerd door de B.V. In Domu Nova (iDNova) onder leiding van VolkerWessels Integraal met onder andere Visser & Smit Bouw, Bouwbedrijf Wessels Rijssen B.V. en HOMIJ Technische Installaties. Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, ook onderdeel van Koninklijke VolkerWessels, realiseerde als onderaannemer de terreininrichting en binnenbeplanting. Team V Architectuur tekende voor het ontwerp. De verbouw en aanbouw van het Gelders Huis is aanbesteed als publiek-private samenwerking (pps), waarbij het consortium In Domu Nova (iDNova) onder leiding van VolkerWessels Integraal verantwoordelijk is voor ontwerp, bouw, onderhoud en beheer (DBMO) voor een periode van 20 jaar.

 

bron: VolkerWessels