icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 09 juli 2015

Het Gelders Huis: veel te zien en te vertellen

Je kunt er niet om heen en velen staan er zelfs even in de pauze bij stil: de nu nog grote, lege ruimte tussen het HdP en PHB. Zo net voor de vakantie nemen we jullie graag mee in de laatste berichten rondom de verbouwing van het Gelders Huis.

Plaatsing bouwbord

Misschien heb je hem al gezien? Op maandagmorgen 6 juli is onderstaand bouwbord voor de vernieuwing van ons Huis der Provincie geplaatst. Op de bouwwand aan de Oranjewachtstraat is vanaf nu voor iedereen te lezen wat we achter de bouwhekken gaan doen en met wie we dat doen. En uiteraard vertellen we ook graag het waarom: we bouwen als Provincie Gelderland aan verbinding. De datum voor de oplevering op het bord meldt medio 2017. Dit is de datum voor de gehele oplevering (ook buitengebied). Inhuizing medewerkers vindt begin 2017 plaats. De startdatum is medio 2015. En daarmee komt het bouwbord op het juiste moment. De komende tijd gaat er echt gebouwd worden.

Bouwterrein Gelders Huis
Foto: Bouwterrein volop voorbereidingen

Binnen de hekken

Na de ondertekening van de overeenkomst met opdrachtnemer iDNova eind februari was er nog veel voorbereidend werk op het toekomstige bouwterrein te doen. Zo werd Rijnstate gesloopt (ook ondergronds), verhuisden begin april onze collega’s uit het HdP en werden riolen verlegd en opnieuw aangesloten. 

 

De hele nieuwe infrastructuur van kabels en leidingen is (en wordt nog) aangebracht en de oude fundamenten zijn opgegraven en opgeruimd. Ook vond de laatste fase van het archeologisch- en explosieven onderzoek plaats. De bouwwand heeft zijn definitieve plek gevonden en de bouwketen en het sanitair voor de bouwvakkers worden deze week nog geplaatst. Hiermee is het bouwterrein compleet ingericht en start de bouw medio augustus (na de bouwvak).

Gelders Huis
Foto: Gevonden duizendponder tijdens archeologisch onderzoek bouwterrein

Eerste steen

Na de vakanties duurt het vervolgens niet lang voordat de eerste werkzaamheden en contouren van de nieuwbouw al boven het maaiveld uitsteken. Een mooi moment om samen met medewerkers van de provincie en het consortium een feestelijk moment te plannen. Deze eerste steen wordt medio oktober gelegd en uiteraard wordt daar iedereen voor uitgenodigd.

Huis der Provincie
Foto: Een naam om trots op te zijn

Huis der Provincie

De term het Gelders Huis is een intern bekend begrip. Dit programma kent een bouwspoor: het fysieke bouwen van “Het Gelders Huis” en een veranderspoor: Het Gelders Werken. Extern is Het Gelders Huis geen bekend begrip. Dat is ook helemaal niet de bedoeling. Onze toekomstig (gehele) kantoorgebouw heet het Huis der Provincie. Een unieke benaming waar wij bijzonder trots op mogen zijn. Bij de opening van het HdP, door Koningin Juliana, is deze benaming destijds exclusief aan ons provinciehuis gegeven.